Зима е! Как да приготвим комбуча в това студено време?
Оптималната температура за баланса между бактерии и дрожди в комбуча, който да позволява да се развива една балансирана напитка е около 23-24 градуса.
В студените месеци на годината (днес имаше места с -19 градуса) е по трудно да се подържа оптимална температура на чая.
Ниската температура забавя процеса, което може да доведе до промяна на вкуса и дори зараза с мухъл.
Ето няколко практични съвета за това как да поддържате подходящата температура:
- Сложете буркана с комбуча близко до уреди, които работят непрекъснато и излъчват някаква топлина:
- – върху хладилник,
- – до телевизор,
- – до бойлер,
- – на по-висок рафт (по-нагоре – по-топло)
- – във фурната (без да е пускате, разбира се!)
- Направете изолация на съда – макар и слаба ферментацията отдела топлина. Увийте буркана с изолация (кърпи, хавлии и др.) и така ще запазите акумулираната от процеса топлина.
- Сложете повече стартер още в самото начало – това ще ускори процеса и ще даде тласък на ферментацията а от там и на повишаването на температурата.
- Добавете източник на отопление – продават се такива термо ленти, термо килимчета и др., които може да разположите около/под съда и това да дава нужната топлина. При такова решени е важно да имате термометър за да измервате непрекъснато
температурата. Може да сложите и нагревател за рибки. Там правилото е 1w затопля до около 24-25 градуса 1л. Все пак е важно да се съобразите и с температурата на помещението. Отново напомням за термометъра. Може да си залепите лентов (пак от магазините за рибки) и да наблюдавате случващото се.
Това са няколко приложими съвета. Изберете си според подходящия за вас. Важното е на гъбата /културата / SCOBY да и е топло и уютно в зимните дни и нощи, също както на вас.