fbpx

За мен

Казвам се Димитър Пеев и с гордост мога да заявя, че съм първия в България преминал по целия път от буркана у дома до рафта в магазините и бих бил щастлив да съм част от вашия бизнес проект или усилия да си направите комбуча у дома.

Първият ми досег с комбуча бе през 2007 г. Бях поканен да оглавя малка към онзи момент фирма за хранителни добавки и иновативна медицина.

Тогава в портфолиото на компанията видях тази странна напитка в няколко вкусови варианта.

Фирмата я внасяше от 1-2 години на българския пазар и я продаваше с не особено голям успех. Съвсем скоро се убедих, че пазарът още не е готов за комбуча и приключих тази тема.

Това бе затворена страница и за компанията, докато не минаха няколко години и пред очите ми не започна да се развива една общност от хора, които искаха да живеят по-здравословно или поне си правеха труда да подбират с какво се хранят.

Тогава разбрах, че е дошло време за комбуча. Отделих няколко месеца в издирване, обобщаване и анализ на оскъдната тогава информация за тази напитка.

Завоалирана в тайнственост и мистика, тази тема ме погълна изцяло. Годината бе 2011.

Поръчах си култура от сертифициран производител в чужбина.

Започнах да си правя комбуча вкъщи в 5-литрова стъкленица от аптеката на леля ми Ани. Не след дълго имах няколко буркана с различни видове комбуча.

Съпругата и детето ми (тогава шестгодишно) бяха първите ми фенове и критици. Разбира се, толкова комбуча не можехме да изпием и в един момент съседи, приятели и колеги пиеха комбуча на корем.

Започнахме да обменяме мисли кое как им харесва. Всички те бяха първите ми фокус групи, за което им благодаря.

Неочаквано и за самия мен видях как темата „комбуча“ е особено интересна за повечето хора.

Вярвайте ми, през тези първи години рядко попадах на човек, който да е чувал за нея, а камо ли да знае как се прави и за какво е полезна да се пие. Въпреки това виждах блясъка в очите им, когато им разказвах за напитката и още повече, когато имаха възможност да се насладят на тази ферментирала мистика.

И така, през декември 2012 г. с помощта на много приятели, колеги и финанси от фирмата, чийто търговски директор бях, бутилирахме първата промишлено произведена комбуча в България.

 

error: Защитено съдържание!