fbpx

Органичните киселини в комбуча – недооценена сила!

В голяма част от материалите в този сайт писах за активните съставки в комбуча. Въпреки това няма да се уморя да ви подсещам какво многообразие полезни вещества приемате с една чаша от тази драгоценна течност: млечнокисели и оцетнокисели бактерии, дрожди, ензими, органични киселини, аминокиселини, липиди, витамини, минерали и полифеноли.

Тук и в повечето статии в интернет пространството може да прочете колко е полезна комбуча – най-вече заради естествено съдържащите се в нея живи бактерии, дрожди и ензими. И това е така. Но има една група от активни съставки, която сякаш остава малко встрани от полезрението на драгия читател. Те работят безмълвно, а аплодисментите са за живите съставки на напитката.

В тази статия искам да ви разкажа малко повече за органичните киселини, симбиозата им с полифенолите и доказаните здравни претенции на този тандем.

Органичните киселини, които се откриват в комбуча

са много на брой, но най-интересните за нашето тяло са: глюконова, глюкуронова, оцетна и ябълчена киселини.

Има многобройни ин виво и ин витро изследвания по тази тема, според които здравните претенции на комбуча се дължат най-вече на тези органични киселини и на комбинацията им с полифеноли, които проявяват силно синергично действие.

Проведени върху животни ин виво и ин витро изследвания дават положителни резултати от употребата на комбуча. Подобряване в състоянието се наблюдава най-вече при антимикробната активност, функционирането на черния дроб, гастроинтестиналната функция, стимулиране на имунната система. Комбуча доказва своето антиоксидантно действие, антиканцерогенните си способности, консумацията й дава отлични резултати при овладяването на кардиоваскуларни заболявания и заболявания на централната нервна система. Може и да ви звучи невероятно, но това са факти от научни изследвания!

Проведено с хора ин виво изследване има за цел да докаже ползите от комбуча при необходимост от защита на черния дроб срещу формирането на свободни радикали. Наблюдава се подобряване на изследваните чернодробни параметри. Пациентите в групата са приемали по 50 мл комбуча в продължение на 21 дни.

В друго изследване, направено с 24 хора на възраст от 45-55 г. с диабет, на пациентите се дава по 60 мл комбуча в продължение на 90 дни.

При всички участници в изпитването се наблюдава нормализиране на нивата на кръвната захар

В цитираните изследвания и, разбира се, в десетки други, се доказва, че основна заслуга за подобряването на изследваните показатели и здравния статус на пациентите имат наличните в комбуча органични киселини и полифеноли. Те играят огромна роля в много физиологични процеси и са критично важни за доброто функциониране на черния дроб, жлъчката и сърцето.

Ето защо, когато си правите комбуча у дома, я оставете да ферментира максимално дълго, за да успее да преработи колкото може повече от захарта и да ви се отблагодари като стане максимално полезна за вашето здраве. Разбира се, напитката ще е доста кисела, но и с това се свиква. Ако не можете да преглътнете този еликсир с твърде кисел вкус, то има вариант да се снабдите с концентрат от комбуча. В една доза има близо 100 пъти по-високо съдържание на киселини, а според някои изследвания те са основното, което допринася за здравословните ползи от комбучата.

Напиши ми как предпочиташ твоята комбуча: по-кисела или по-сладка и ако е по-кисела – как я подслаждаш, за да стане пивка и приятна за гостите ти?

error: Защитено съдържание!