Често задавани въпроси за варене на комбуча
Ако имате въпрос, който не намирате в списъка по-долу, моля, не се колебайте да ми се обадите или пишете, чрез формата за контакт, като кликнете на бутона.
1. За колко време мога да имам готова напитка комбуча?
Процесът на ферментация зависи от много фактори, но обикновено между 7 и 14 дни са достатъчни, за да имате готова комбуча.
2. Каква захар трябва да използвам?
Може да използвате всякаква захар , стига да е без добавени изкуствени подсладители. Имайте предвид, че всяка захар дава различен вкус.
3. Има ли значение видът на захарта за полезността на напитката?
Не. Захарта е храна за дрождите. Те се преработват и в готовата напитка нямате захар във вида, в който сте я вложили.
4. Може ли да се ползва мед?
Може, но той доста променя вкуса, тъй като се развиват различни по количество и видове дрожди, бактерии и ензими.
5. Може ли да си правя комбуча в метален съд?
Може, ако е от най-висок клас неръждавейка. Най-добре ползвайте стъклен съд.
6. Искам да вложа плодове в напитката. Кога да го направя?
Може да ги добавите при първичната ферментация, но може и вече в бутилката с готовата комбуча.
7. Искам напитката да е по-газирана. Как да постигна това?
Дръжте вече готовата и бутилирана комбуча по-дълго време на топло преди да я сложите в хладилника. Нормалното време за това е 24-48 часа, но ако е нужно я дръжте 3-4 денонощия.
8. Мога ли да съхранявам комбуча извън хладилника повече от 2-4 дни?
Не, процесът продължава и рискувате да ви се наложи да пребоядисвате кухнята, поради силната газировка, която ще се образува.
9. Мога ли да съхранявам комбуча в пластмасова бутилка?
Не е за препоръчване, ако бутилката не е от най-висок клас и не е предназначена за газирани напитки.
10. Каква е най-подходящата температура за отглеждане на чай комбуча?
22-27°С. Минимумът е 20°С, а максимумът е 30°С.
11. На тъмно място ли трябва да я държа, докато трае процесът на ферментация?
Не. Важното е да не е на пряка слънчева светлина.
12. Може ли да я приготвя с минерална вода?
Може, както може и с вода от чешмата. Чешмяната вода трябва да се извари за 2-3 мин. или да се филтрира през филтърна кана.
13. Искам да направя комбуча само с български билки. Възможно ли е?
Да. Ще се получи напитка, доста различна от оригинала, защото културата изисква определен набор от активни вещества, които си набавя от черния или зеления чай. Препоръчвам да комбинирате вашите билки/плодове със зелен или черен чай.
14. С каква температура трябва да е подсладеният чай, за да го заквася с комбуча?
Стайна температура.
15. Мога ли да ползвам чайове от магазина, за да направя комбуча?
Разбира се, но търсете по-висококачествени чайове. Макар и по-скъпи, с тях ще създадете по-вкусна и полезна напитка. Все пак става дума за вашата напитка и чаят е най-малкото, с което може да си гарантирате добър резултат.
16. Гъбата ми е на дъното на буркана. Това нормално ли е?
Спокойно! Не се е удавила! Когато започне процесът на ферментация, част от който е и отделянето на въглероден диоксид (газировка), гъбата ще се издигне на повърхността.
17. Виждам лек филм на повърхността от желеподобна маса. Какво е това?
Честито! Имате си ново бебе гъба.
18. Имам вече много гъби. Какво да ги правя?
Може да ги подарите на хора, които искат да си правят комбуча също като вас. Ще ви споменават цял живот.
19. Как да съхраня гъбите, ако искам да си почина от варенето на комбуча?
Имате две възможности. Едната е да ги сложите в хладилника, добре покрити с напитката и затворени с плътен капак, а другата е да ги оставите в буркан с комбуча извън хладилника, покрити с марля. Само внимавайте да не свърши течността и да изсъхнат.
20. Мога ли да ползвам стевия за подслаждане?
Не съм пробвал, но знам, че не става.
21. Има мухъл на гъбата. Какво да правя?
Гъбата ви е заразена. Това се случва много рядко, но е възможно. Може да се лекува с обилно измиване първо със студена вода, а после с чист ябълков оцет. Оставете я в оцет за 48 часа. Това би трябвало да я спаси, но ако имате други здрави гъби, най-добре хвърлете тази.
22. Мога ли да я гледам в дървено буре?
Не съм пробвал, но би трябвало да е доста трудно, тъй като трябва да постоянно да поддържате необходимата чистота, за да се получи добра комбуча.
23. Гъбата ми има дупка. Това нормално ли е?
Не и пречи.
24. Старата и новата гъба са се слепили. Мога ли да ги разделя и как?
Можете. Просто ги дръпнете. Не ги боли, макар че знам, че си ги възприемаме като домашни любимци.
25. Имам много гъби. Какво да ги правя?
Гъбите може да се използват в различни козметични процедури. В интернет ще намерите много такива рецепти. Също така гъбите имат и много кулинарни приложения – от сосове до бонбони.
26. Може ли да ползвам пластмасов съд за варене на комбуча?
Може, стига да е сертифициран за хранителни цели. Подходящи са галоните за вода от диспенсерите за вода. Изрежете гърлото и готово. Все пак препоръчвам да се стремите да ползвате стъклени съдове или такива от неръждавейка, защото се измиват по-лесно и не се дерат, а така се елиминира опасността от развитие на микроорганизми.
27. Как мога да ароматизирам комбуча?
Например като към готовата вече напитка добавите любим сок или плод.
28. Има ли алкохол в комбуча?
Да, това е част от процеса. Нивата са от 0.25 до 6.00%, но най-често са от 0.5 до 1.2%.
29. С колко сок мога да овкуся комбуча?
С колкото ви е вкусно, но практиката е 20% сок и 80% комбуча.
30. Какъв е срокът на годност на комбуча?
Ако я държите в хладилник, може да я консумирате и след година. Поради ниското pH напитката се самопредпазва. Все пак това зависи от много фактори, в това число колко чиста е била бутилката, колко захари са останали и т.н. Ако отворите бутилката и ароматът ви притесни, по-добре я изхвърлете. Консумирайте прясна комбуча!
31. Гъбата ми стана кафява. Това нормално ли е?
Нормална пигментация от чая. Всичко е наред.
32. Как да разбера кога е готова напитката в буркана?
След 4-5 дни пробвайте вкуса чрез сламка. Когато стане достатъчно кисел, но пивък, то може да бутилирате.
Искате да превърнете вашето комбуча хоби в бизнес?
Ако искате да сте част от това бъдеще, ще се радвам да ви помогна, като ви консултирам в процеса на изграждане на бизнес с комбуча.