fbpx

Комбуча у дома

Хиляди години комбуча се е произвеждала в домашни условия, като приготвянето и е било издигнато в култ и е било част от ежедневието на мъдри народи.

Има много описани рецепти и методи за нейното производство, но тук аз ще опиша моя опит в това дело. Има десетки тънкости, за да получите този истински еликсир, който да е наслада за сетивата и тялото.

Комбуча, приготвена у дома – истински еликсир и наслада

В този сайт ще се опитам да ви предам моите умения и да ви помогна да се насладите на вашата домашно приготвена комбуча.

За някои от вас процесът ще изглежда лесен, за други – не толкова, но с моя помощ ще се убедите, че с малко упорство и ентусиазъм само за няколко седмици ще имате не просто комбуча, а напитка по ваш вкус, аромат и газировка.

Какво е нужно?

Продукти

 1. Култура (гъба) комбуча – може да се сдобиете с нея от някого, който вече прави комбуча, или да си я закупите чрез интернет.
 2. Стартерна течност – това е готова напитка комбуча, която трябва да е около 10% от количеството комбуча, което искате да произведете. Може да си закупите готова напитка от магазините, стига да сте сигурни, че не е пастьоризирана.
 3. Стъклен буркан – колкото по-голям, толкова повече комбуча ще имате, но добър вариант е 3-литров.
 4. Захар – може да ползвате всякакъв вид, стига да е наистина захар, а не подсладител. Захарта е храна за дрождите и колкото е по-качествена, толкова повече ще ви се „отблагодаряват” дрождите с пълна с полезни вещества напитка.
 5. Чай – принципно най-добре за процеса е напитката да се прави със зелен или черен чай. Може да ползвате и билкови чайове, но е добре да са в комбинация със зелен или черен. Изследванията доказват, че в среда на зелен или черен чай напитката се развива най-добре и е с най-високо количество на полезни вещества в готовия и вариант.
 6. Пластмасова цедка – никога не ползвайте метална цедка. Напитката е с висока киселинност и има силно въздействие върху метала. Може да ползвате уреди само от най-висок клас неръждаема стомана.
 7. Марля – ще ви трябва, за да затворите буркана с нея, което да позволи на напитката да диша (на дрождите им трябва кислород), но да не позволява на мухи и други насекоми да стигат до течността, т.е. да я предпазим от зараза.
 8. Бутилки, които са издръжливи на газировка. Може стъклени, може и PET, стига да не ви притеснява да ползвате бутилки, различни от стъклени.
Ето и самата рецепта, която ще е за приготвянето на 1 литър комбуча. Съответно може да се приложи пропорционално към съда, с който разполагате.

Рецепта

 1. Кипвате 1 л вода. Ако е от чешмата, добре е да я филтрирате през филтърна кана или да я оставите да ври 3-4 мин.
 2. След като заври, слагате 2-3 грама зелен/черен чай като може да го комбинирате и с български билки. Впоследствие ще установите сами за себе си какво количество да са те, за да се получи вашият вкус.
 3. Запарвате за 1 час, след което махате чаените смеси.
 4. Слагате 100 грама захар по избор. Аз лично ползвам бяла цвеклова захар, защото тя дава най-много храна на дрождите, а оттам и се получава най-силна напитка.
 5. Оставате да се охлади до стайна температура – 22-26 градуса.
 6. Прехвърляте течността в стъкления буркан, който е добре измит и още по-добре изплакнат. Гъбата не понася химия и следи от почистващи препарати – те не биха и позволили да се развива. Най-добре мийте съдовете и приборите, които ползвате, само с гореща вода.
 7. Поставете внимателно гъбата комбуча във вече охладения чай.
 8. Добавете около 100 мл стартерна течност, т.е. от вече готова напитка комбуча.
 9. Затваряте буркана с парче марля и ластик.
 10. Поставяте буркана на място, което не се огрява от пряка слънчева светлина. Най-добре топло и тъмно място.
 11. Пожелавате си прекрасна комбуча и чакате.
 12. На четвъртия-петия ден откривате буркана и с една сламка, вкарана до около средата на течността в буркана (за да е коректна пробата), отпивате от напитката. Трябва да е започнала леко да накиселява и леко да се газира.
 13. От този ден нататък всеки ден пробвате. Напитката е готова за бутилиране, когато отношението сладко-кисело е по ваш вкус. Имайте предвид, че колкото е по-кисела, толкова по-полезна е комбучата, но все пак това е еликсир, който трябва да носи наслада при консумация, а не да е повод за кисели физиономии.
 14. Като решите, че е готова за бутилиране, отстранявате внимателно гъбата (слагате я в предварително подготвен стъклен съд, нали ще ни трябва отново), взимате фунията (да не е метална) и наливате готовата напитка в измитите винтови бутилки, като оставяте около 1/10. Наличната естествена газировка ще прави напитката да се пени при наливане, така че преливайте бавно.
 15. Ако газировката ви е достатъчна, то директно слагайте бутилките в хладилника. Ако ли не, ги оставете 1-2 дни на стайна температура и после ги приберете в хладилника.
 16. След охлаждане напитката е готова за консумация.
 17. Май забравихме нещо – гъбата, която махнахме от буркана! Тя ще ни трябва за следващото варене. И за да се чувства добре дотогава, трябва да я съхраним както трябва, т.е. наливаме в съда отделената 1/10 част от готовата напитка, докато се покрие добре, след което поставяме в хладилника. Да не забравим, че ще ни трябва стартерна течност за следващо варене, така че добавената комбуча ще ни служи точно за това.

Честито! Вече си имате ваша напитка комбуча! Оттук насетне може само да ставате по-добри и по-индивидуални в комбучоварството!

А тук ви отговарям на някои въпроси преди да сте ми ги задали, защото вече съм ги коментирал през последните 5-6 години със стотици начинаещи фенове на домашната комбуча.

Ако обаче не откривате вашия въпрос и отговор тук, не се колебайте да се свържете с мен чрез блога в сайта или на имейл адреса.

Направихте ли вашата домашна комбуча?

Ако имате въпроси по отношение на направата на комбуча у дома, свържете се с мен.

error: Защитено съдържание!