fbpx

Комбуча вече се предлага в над 60 ресторанта със звезди Michelin

Много сомелиери и почитатели на изтънчената кухня откриват красотата на богатия и специфичен вкус на напитката в комбинация с превъзходни ястия.

Комплексният ароматен профил на комбуча предлага убедителна алтернатива на вината според известни специалисти в бранша. Популярни марки в Англия и САЩ вече успешно представят комбуча не само като безалкохолна напитка, а и като прекрасен нискоалкохолен/безалкохолен заместител на виното.

Комбуча има сладко-кисел вкус и много богат и разнообразен аромат. Прекрасно се съчетава с храни, благодарение на своята характерна кисела жилка. Комбинацията на сладка напитка с храната се счита за неприемлива, защото сладостта „убива“ вкусовите рецептори, „убива“ вкуса от храната. Но наличието на захари в качествената комбуча е минимално. Тя прилича по-скоро на шампанско.

За производството на такава напитка се изисква прецизна комбинация на висококачествени чайове и много добре контролирана ферментация

Масово в производството на комбуча се използват сиропи и подсладители, за да се доближи тя до приетия вкус на общия потребител на безалкохолни. Макар и здравословна алтернатива на безалкохолните напитки, тази комбуча не е подходяща за комбинация с храни. Има компании, които залагат на естествения вкус, който е с по-наситена киселинна нотка. Такива напитки се изработват по традиционна технология. При тях качеството се определя въз основата на добре балансирания вкус и наличието на полезни основни киселини без да има остри, кисели нотки. Те трябва да са деликатни, както това се случва в добрите вина.

В зависимост от състава си, комбуча предлага много варианти за комбинация с храна. Ето някои от тях:

  • Комбуча с нотки на ревен и бяла праскова се комбинират отлично с бяла риба, бяло месо и сметана
  • Комбуча с повече цитрусови нотки, като лимон и грейпфрут – зелени зеленчуци, миди, салати и плодове
  • Комбуча с ябълка и карамел – червено месо, барбекю, южноафрикански подправки и десерти с шоколад

В обширно изследване на тази тема сомелиери споделят, че „комбуча отваря изцяло нов рецептор на небцето“, така че възможностите за комбинация са неограничени. Задължително условие е да се сервира охладена и в чаша за бяло вино!

Популярността на комбуча расте всеки ден и пред нея се откриват все повече възможности за пазарна реализация в различни сегменти. Това е добра атестация за бизнеса и за инвеститорите.

Ако сте собственик на ресторант и искате Вашите гости да се насладят на прекрасната Ви храна по един нетрадиционен и още по-богат на вкусови усещания начин, то предложете им качествена комбуча, съобразена с менюто Ви. Потърсете истинска комбуча или сътворете Ваша собствена, уникална марка!

error: Защитено съдържание!