fbpx

Здрави с Комбуча

Питали ли сте се защо комбуча става все по-популярна напитка? Защо все повече хора я консумират ежедневно и пламенно я препоръчват на близки и познати? Как един непопулярен доскоро ферментирал чай завладя Европа и Америка, а информацията за него се предава от уста на уста?

Отговорът е много прост – защото, освен че има завладяващ вкус, комбуча е богата на много важни и полезни хранителни вещества.

Богатството на тези активни съставки може да се сравнява само с богатството и многообразието на пчелния мед. Това многообразие дава на комбуча силата да е нещо много повече от напитка. Комбуча е възможност само с една чаша дневно да си доставите здраве и енергия за дълго време.

В последните години комбуча бе тема на много медицински и лабораторни изследвания. Някои от тях потвърдиха емпиричните твърдения за ефективността ѝ върху дадени физиологични състояния, други доказаха връзката на активните съставки в нея за въздействие върху дадени функционални системи, а трети показаха потенциал, върху който е нужно още да се работи. Като цяло науката в голяма степен обърна внимание на комбуча, може би и във връзка с ясното послание, че ферментиралите храни и напитки са особено важни в хранителния режим на човека и тяхното възраждане не е случайно!

Тук ще се опитам да обобщя здравословните ползи от консумацията на комбуча, като ще ви спестя „митовете и легендите“, като това че с комбуча може да се преборите с косопада. Лично доказано и изпробвано – не може…

За да разберем защо комбуча е толкова полезна, нека първо видим какво има в нея.

Микробиологични изследвания, направени от водещ екип специалисти в България, извършиха обстоен анализ на комбуча и доказаха наличието на три групи микроорганизми в SCOBY (стартерната култура), а именно: дрожди, млечнокисели бактерии и оцетнокисели бактерии. Уточнявам, че това са трите основни активни съставки в микробиологичната популация в стартерната култура.

Тази комбинация от специфични бактерии и дрожди прави така, че комбуча да въздейства върху организма ни с такава сила.

Съотношението на активните съставки във всяка напитка я прави и с различни вкусови качества. Разлика в активните вещества (количествена и качествена) се получава от различни обстоятелства по време на самото варене на напитката, както и от използваните чай и захар за самата чаена инфузия.

Основните открити и изследвани в комбуча микроорганизми са:

Acetobacter – аеробен (изискващ кислород) бактериален щам, който
произвежда оцетна киселина и глюконова киселина. Той винаги се намира в комбуча. Щамовете Acetobacter също изграждат гъбата SCOBY. Acetobacter xylinoides и acetobacter ketogenum са два вида, които може да намерите в комбуча.

Saccharomyces – включва редица щамове на дрожди, които произвеждат алкохол и са най-често срещаните типове дрожди, намерени в комбуча. Те могат да бъдат аеробни или анаеробни (изискващи среда без кислород). Налични в напитката са Saccharomycodes ludwigii, Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes и Saccharomyces cerevisiae.

Brettanomyces е друг вид щам дрожди, аеробни или анаеробни, които обикновено се срещат в комбуча и произвеждат алкохол или оцетна киселина.

Лактобацилус – така известните и полезни млечнокисели бактерии. Произвежда млечна киселина.

Pediococcus – тези анаеробни бактерии произвеждат млечна киселина.

Gluconacetobacter kombuchae е анаеробна бактерия, която е уникална за комбуча. Тя се храни с азот, който се намира в чая и произвежда оцетна киселина и глюконова киселина, както и изгражда SCOBY.

Zygosaccharomyces kombuchaensis е щам на дрожди, който е уникален за комбуча. Той произвежда алкохол и газировка, както и допринася за изграждането на тялото на гъбата.

Kombucha съдържа и разнообразни други хранителни вещества , особено различни киселини и естери, които придават на напитката характерен вкус и газировка.

В тези компоненти се включва и глюконовата киселина, наличието на която придава основната разлика във вкуса между комбуча и ябълков сайдер.

Количеството на активни микроорганизми, видовете им, количеството захар и киселинно съдържание зависят от много фактори, включително първоначалната култура, вида на използвания чай, вида на използваната захар, качеството на чая, вида на водата, времето за варене, времето и температурата по време на ферментацията и др.

Поради тази причина не може да се посочи точен микробен, количествен и качествен състав за комбуча.

Освен изброените микроорганизми, напитката комбуча съдържа различни видове основни киселини, витамини от група В, ензими и антиоксиданти.

Защо все повече хора я консумират ежедневно и пламенно я препоръчват на близки и познати?

Как един непопулярен доскоро ферментирал чай завладя Европа и Америка, а информацията за него се предава от уста на уста?

Много медии и научни издания обобщават ползите от приема на комбуча. За да не преразказвам, ви предлагам в превод материал, обобщаващ наличната информация в 8 научно доказани факта. Статията в оригинал може да прочетете тук: https://draxe.com/7-reasons-drink-kombucha-everyday/

Подпомага превенцията на широк спектър от заболявания

Въпреки че повечето здравословни ползи от консумирането на комбуча са фокусирани около начина, по който лекува червата (което само по себе си води до повишаване на имунитета), съществуват и доста добре обосновани доказателства, че напитката съдържа мощни антиоксиданти и може да помогне в детоксикацията на тялото и да предпазва от заболявания.

Тази сила да преборва болестите е свързана с начина, по който тези антиоксиданти помагат да се намали възпалението, което е в основата на повечето заболявания.

Именно тази способност на комбуча – да намалява възпалението и да детоксикира, вероятно е причината тя да може да намали риска от развитието на някои видове рак.

Една от причините това да се случва е защото антиоксидантите намаляват оксидативния стрес, който може да уврежда клетките, дори до ниво ДНК.

Излагането на много преработени храни и химикали от обкръжаващата ни среда може да доведе до такъв стрес, който от своя страна допринася за хронично възпаление.

В обикновения черен чай се съдържат антиоксиданти, но изследванията показват, че ферментационният процес на комбуча създава антиоксиданти, които не се откриват в черния чай – като глюкаровата киселина.

Комбуча може специално да повлияе на активността на два важни антиоксиданта, известни като глутатионпероксидаза и каталаза. През декември 2016 г. беше открито, че в комбуча се съдържа изорамнетин, метаболит на кверцетина.

Кверцетинът се свързва с дълголетието и има мощни противоракови свойства. В изследване на Университета на Латвия от 2014 година се твърди, че пиенето на чай комбуча е от полза при много инфекции и заболявания „поради четири основни негови свойства: детоксикация, антиоксидация, тонизираща сила и повишаване на понижения имунитет“.

Подпомага здравето на червата

Естествено, антиоксидантната сила на този древен чай противодейства на свободните радикали, които увреждат храносмилателната система.

Въпреки това, най-голямата причина комбуча да подпомага храносмилането е поради високите му нива на пробиотици, аминокиселини и ензими.

Някои проучвания показват способността на комбуча да предотвратява и лекува стомашни язви.

Комбуча също така може да подмогне за излекуване на кандида – чрез възстановяване на баланса в храносмилателната система с живи пробиотични култури, които помагат на червата да се заселят отново с добри бактерии и да „изгонят“ кандидата.

Въпреки че комбуча съдържа бактерии, те не са вредни патогенни бактерии.

Вместо това те са полезният вид (наричани „апатогени“), които се конкурират с „лошите“ патогенни бактерии в червата и храносмилателния тракт.

Кандида и други храносмилателни смущения понякога могат да бъдат сложни за решаване проблеми, а симптомите всъщност могат да се влошат, преди да настъпи подобрение. Ако смятате, че комбуча изостря проблема, си дайте сметка, че проблемите с червата не винаги са директният път към излекуването, а и понякога е необходимо известно търпение.

Може да помогне за подобряване на психическото състояние

Комбуча не само помага на храносмилането Ви, но може да е в състояние да защити и ума Ви.

Един от начините, по които може да постигне това, е чрез витамините от вида B, които съдържа. Витамините от вида B, особено витамин В12, са известни, че повишават енергийните нива и допринасят за цялостното психическо здраве.

Високото съдържание на витамин В12 е една от причините в хранителните добавки понякога да се съдържат сухи продукти Комбуча.

Способността на комбуча да възстановява функцията на червата играе роля и в психичното здраве. Депресията може да бъде основен симптом на Синдром на пропускливите черва, особено поради начина, по който лошата пропускливост на червата допринася за възпалението.

Изследване от 2012 година, публикувано в Biopolymers and Cell, изпитва комбуча като функционален хранителен продукт за дългосрочни космически експедиции (да, правилно прочетохте!)

Сред другите характеристики, способността на комбуча да регулира „комуникацията между червата и мозъка“ предполага, че ще тя бъде полезна за предотвратяване или намаляване на последиците от тревожност и депресия, особено при космонавти и други в екстремни условия на труд (например миньори).

Благоприятна за белите дробове

Една (вероятно) неочаквана полза от комбуча е използването ѝ като потенциален допълващ елемент на стандартните лечения на силикоза – белодробно заболяване, причинено от продължително излагане на силициеви частици.

Китайски учени са открили, че инхалацията с комбуча може да бъде начин за лечение на това и други белодробни заболявания, които са причинени от вдишването на опасни материали.

Но всъщност Ви препоръчваме да го пиете, вместо да го вдишвате.

Мощен антибактериален агент

Това изглежда малко противоречиво, нали? Но е вярно – поради вида на бактериите, открити в Комбуча, пиенето на живите култури действително унищожава лошите бактерии, отговорни за инфекциите.

В лабораторни изследвания е установено, че комбуча има антибактериални ефекти срещу стафилококи, Е. coli, Sh. sonnei, два щама салмонела и Campylobacterjejuni.

Последното от изброените е вероятно най-честата причина за хранителни натравяния в САЩ. Понякога те могат да бъдат последвани от състояние, наречено Синдром на Гилен-Баре, при който имунната система атакува нервната система.

Поради огромните опасности от хранителните инфекции и значителните разходи за лечение, Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е много заинтересована от възможните методи за лечение на C. jejuni.

Помощник в управлението на диабета

Въпреки че някои лекари предупреждават да не се консумира комбуча при диабет, съществуват изследвания, които съветват точно обратното. Разбира се, предполага се да се консумира комбуча без високо съдържание на захар.

Особено благодарение на функциите на антиоксидантите в комбуча, изглежда, че напитката спомага за облекчаване на симптомите на диабета и е по-ефективна от антидиабетния черен чай, от който ферментира. Това изглежда е особено вярно по отношение на функциите на черния дроб и бъбреците, които обикновено са отслабени при болните от диабет.

Добра за сърдечносъдовата система

От известно време комбуча се счита за благоприятна за сърцето, но изследователските усилия в тази област са недостатъчни. Въпреки това е доказано при животински модели, че Комбуча помага за понижаване на нивата на триглицеридите, както и за регулиране на холестерола по естествен път.

Подпомага поддържането на здрав черен дроб

Тъй като черният дроб спомага за филтрирането и превръщането на вредните съединения, то той е жизненоважен както за храносмилането, така и за цялостното здраве.

Антиоксидантите в комбуча могат да предпазват черния дроб от оксидативен стрес и увреждане, причинено от предозиране с ацетаминофен.

В самата статия има линкове към десетки научни изследвания и клинични тестове, които сигурно ще са твърде любопитни за читателите, които искат да навлязат по-навътре в темата „Комбуча и здраве“.

Информацията в тази статия не цели да представи комбуча като лечебно средство и същата не трябва да се приема като лекарство.

Комбуча е ежедневна напитка, богата на важни за човешкия организъм активни вещества.

error: Защитено съдържание!