fbpx

Алкохолна комбуча – нов тренд в производството на тази вълшебна напитка!

За пазара:

Комбуча с повишено съдържание на алкохол се радва на все по-голяма популярност. Тя се превръща в интересна и търсена алтернатива на бирата и виното. И има причина да е така.

Чрез алкохолна комбуча Вие получавате всички положителни качества на стандартната напитка – пробиотици, дрожди, ензими и основни киселини, а също и алкохолно ниво 5-14% vol.

Алкохолната комбуча  отваря нова пазарна ниша и тя е към почитателите на нискоалкохолните напитки. Тя постепенно навлиза на огромния пазар на бирата и виното. До момента на този алтернативен пазар бяха основно сайдерите, които могат да бъдат закупени във всяка точка на продажба. Спомнете си как само преди десетина години сайдерите се приемаха за екзотика. Те създадоха нова ера в алтернативните алкохолни напитки, а така наречената „твърда“ комбуча е новата голяма вълна.

Алкохолната комбуча е адресирана към потребители, които не са крайно здравословно ориентирани, но все пак биха проявили интерес към напитки, които в допълнение имат и здравословни ползи. 

Някои от най-големите производители на комбуча в света вече имат успешни марки за алкохолна комбуча

Само преди година те заявиха своите намерения да развиват бизнеса като предлагат нови вкусове и се стремят към увеличаване на броя на потребителите. Хубавото на алкохолната комбуча е, че тя дава възможност да се развиват и малки, регионални производители, така както се развиват хиляди крафт пивовари. Комбинациите между безброй флорални и плодови вкусове и различни видове дрожди дават неограничени възможности на всеки производител, който иска да изненада феновете си с уникалност. А пазарът търси точно това.

За производството:

Нормалният производствен процес на комбуча включва ферментация, поради което готовият продукт съдържа малки количества алкохол. Обикновено неговите нива са от 0,5 до 2%. 

Чрез допълнителни процеси, суровини и съоръжения, използвани най-вече във винената индустрия, се създава ферментация, която повишава нивата на алкохола. Това определено създава други вкусове и усещане при консумация. 

Ето и някои кратки съвети за това как да си направим алкохолна комбуча у дома

Първо, разбира се, трябва да си направим обикновена комбуча. В статия в сайта вече съм описал точен и ясен начин и затова тук няма да се спирам с подробности. Нека наречем това „първа фаза“, а в края ѝ не забравяйте да махнете гъбата. 

За втора фаза ще трябва да добавим дрожди. На пазара се предлагат най-различни винени и бирени дрожди. Може да си направите алкохолна комбуча и с хлебна мая, но тогава вкусът ще е по-хлебен и определено няма да кореспондира с останалата вкусово-ароматна композиция. Най-добре е да се използват дрожди за газирани вина, като за 5 литра напитка се препоръчва следната пропорция – 200 г захар се разтварят в 200 мл топла вода. След това се добавя 3/4 чаена лъжичка от сухата мая. Разбърква се добре докато сместа започне да се пени. Това показва, че дрождите са се активизирали. Оставят се на топло 15-20 минути, след което се добавят към приготвената вече след фаза едно напитка. 

Именно тук е разликата във ферментационните процеси в двете фази

Ако при първата фаза съдът се покрива с марля, за да има достъп до въздуха, то във фаза 2 трябва да „изгоним“ въздуха. Това се постига чрез проста система, която се използва във винената индустрия. Съдът, който ползвате, трябва да е с капачка. Пробивате капачката и монтирате воден клапан. Може да си го купите от всеки магазин за принадлежности за производство на вино или да си направите проста система от маркуч и бурканче с вода. 

Оставяте съда на топло и тъмно място в рамките на седмица или две. Колко дълго ще продължи тази вторична ферментация зависи от това колко сладко-кисела искате да е вашата алкохолна напитка. На финала ще имате съвършеното питие. Бутилирайте и дръжте в хладилник. Може и да не стане от първия път, но със сигурност ще имате желание за още и още експерименти. 

Успех и НАЗДРАВЕ!

error: Защитено съдържание!