Пазара на комбуча в Европа през 2021 г.
Причините да четете този сайт може да са две. Първата, да сте човек, който се интересува от това какво се предлага на пазара на здравословните храни и напитки, защото вие самите консумирате такива. Ако е така, то със сигурност сте забелязали, че предлагането им по магазини и заведения все повече расте. Многообразието на форми, вкусове и разфасовки се увеличава лавинообразно. Все по-лесно е да се намери какъвто и да е вид храна или напитка, чиято цел не е просто да задоволи глад или жажда. Със сигурност сте забелязали, че комбуча във всичките й видове и опаковки, заема все повече място на регалите. Ако сте от тези читатели на сайта, то добрата новина е, че тук ще научите, че тази напитка има все повече фенове, а вие сте един от милионите разумни и мислещи хора, които ежедневно консумират този древен ферментирал чай.
Ако сте от втората група читатели, то значи сте тук, защото виждате в комбуча възможности за бизнес. И правилно!
Комбуча е част от огромния и бързоразвиващ се пазар
на естествени функционални напитки, и точно този сайт е мястото, където драгия читател не просто може да разбере как да си направи комбуча в домашни условия, но и да потърси вдъхновение и знание да създаде промишлено производство.
Какво говорят цифрите!
През последните 5 години се наблюдава постоянен спад на продажбите на газирани безалкохолни напитки. За тяхна сметка, функционалните напитки, в т.ч. и комбуча бележат непрекъснат ръст при това с двуцифрени проценти. Очаква се той да достигне до 40% в краткосрочна перспектива.
Каква е причината за този бум на комбуча?
Вероятно факторите са няколко, но най-значимият, според американски пазарни изследователи, е нарастващото осъзнаване на ползите за здравето, свързани с редовната консумация на пробиотици. Комбуча е напитка с естествено съдържание на такива, а освен това има още цяла дузина полезни съставки. Друга причина е нарастващия бизнес фокус върху здравословните храни и напитки. От голямо значение е и появата на все повече производители на комбуча, което само по себе си я популяризира и я прави изключително достъпна.
Какво се случва в Европа?
Пазарът на комбуча расте, като основен принос за това имат Германия, Великобритания и Франция. Темповете са по-бавни отнесени към американския пазар. Счита се, че това се дължи на европейското законодателство, касаещо темите пробиотици, инфраструктора на пътища и логистични бази, хладилен транспорт и съхранение. До скоро, потенциала на този пазар е бил недооценяван от търговците по всички нива на веригата. Казвам до скоро, защото след като присъствах на BIOFACH /най-голямото изложение на био храни и напитки в Европа/ през март 2019 г. се убедих, че този пазар не просто е в разцвета си, а се развива лавинообразно.
Прогнозите показват, че пазара на пробиотични напитки в т.ч. и на комбуча е много далеч от своя пик, и че тепърва ще имаме възможност да се радваме на още по-голямо разнообразие на вкусове в тази посока. Прогнозните цифри за Европа са завладяващи – пазара на комбуча през 2016 г. е бил 156 милиона долара, а през 2021 г. ще достигне 467 милиона. А това е само след две години! Тези цифри предполагат възможност за бързоликвиден бизнес в сфера, която се развива и ще се развива все повече. Не се чудете, а действайте! И в момента супермаркетите освобождават все повече място за тази напитка. Защо да не е вашата?
Ако решите, че искате да научите повече за тази бизнес възможност не се колебайте да се свържете с мен! Ще се радвам да помогна да осъществите това невероятно пътуване!