fbpx

Чаша комбуча против махмурлук!

„Никога повече няма да пия!“ Казвал съм го десетки пъти и обикновено чак около ранния следобед на един изгубен в леглото ден.

Колкото и да се пази човек да не прекали с алкохола, все има ситуации, в които се отпускаме и попрекаляваме с количеството му, или пък (още по-страшно) – смесваме различни видове.

Очертава се тежка сутрин, особено ако си имате планове за деня.

Какво да правя? Как да се съвзема, за да оцелея в този недружелюбен живот и защо в стаята ми влиза слънчев лъч, осветявайки леглото със силата на джедайски меч?

Добре де, няма да ви мъча в такова състояние да четете поста ми чак до края.

Вашето спасение е голяма чаша студена комбуча!

Ако имате такава, изпийте я и всичко ще си дойде на мястото.

Няма какво да обяснявам, защото сами ще усетите, че краят на света се отлага. Но понеже вероятно не сте се подготвили с чаша от спасителната напитка, прочетете текста до края, за да сте наясно как да се справите с махмурлука и даже как да нямате такъв следващия път, когато се приберете весели на сутринта.

Да започнем оттам какво се случва с вас след изпиването на 4×100 мл водка. Количеството е ориентировъчно и е според предварителния тренировъчен статус на черния ви дроб. Без значение какъв вид алкохол сте консумирали, етанолът е съставката, която предизвиква организмът ви да реагира с главоболие, гадене, умора, чувствителност към светлината и цялостна дехидратация.

В този пост няма да се спирам на това как да туширате последствията от етанола още докато консумирате алкохол. Сигурен съм, че всички сте наясно с тези прийоми, но за незапознатите съм длъжен да изкрещя: пийте колкото може повече вода по време на цялото парти!

Поне това не изисква кой знае какви усилия.

Та ето какво се случва с нас, докато се радваме на приятната компания с чаша в ръка:

  • Дехидратация – ако сте забравили да пиете повече вода, докато трае веселбата, етанолът действа като диуретик и тялото ви се дехидратира бавно и неусетно.
  • Нарушава се водно-солевият баланс – диуретичните свойства на алкохола ви карат да уринирате по-често, като така губите важни минерали и витамини, което от друга страна затруднява абсорбцията на малкото останали. Особено тежко е положението с магнезия и цинка, както и с витамини като Е и С, които имат важни детоксикиращи задачи.
  • Интоксикация – алкохолът е мощен токсин и за изчистването му вашият черен дроб и бъбреците ви работят с дни като бесни. Тяхната регенерация е дълга, а в някои случаи и непълноценна. Не забравяйте, че сте ги лишили от доста важни микро- и макроелементи и най-вече от течности, които да разнасят малкото останали хранителни вещества и да подобряват работата им.
  • Повишава тревожността – дори и на пръв поглед приемът на алкохол да ви отпуска, то крайният резултат е, че повишава тревожността ви в дългосрочен план.

Освен това алкохолът нарушава нормалния сън, а недостигът на сън също води до задълбочаване на тревожността.

Сега вече, пиейки, поне ще сте наясно какви промени настъпват в организма ви, докато приемате алкохол, което е първата стъпка да въздействаме върху тях успешно.

Защо и как комбуча ще ви измъкне от тежкото физиологично състояние, наречено махмурлук?

Първо искам да запомните, че е най-добре да пиете комбуча по време на консумацията на алкохола.

Принципно много добре върви с водка и джин, а е и приятно безалкохолно към други напитки.

Ако нямате подръка бутилка от ценната течност, то не забравяйте като се приберете да изпиете една-две чаши комбуча преди да си легнете.

  • ХИДРАТАЦИЯ – както казах, пийте много вода и нека комбуча е част от течностите, които приемате. Това помага да се справим с диуретичния ефект.
  • ДЕТОКСИКАЦИЯ – тялото ви е натоварено с токсини и ние трябва да му помогнем да се изчисти от тях. Комбуча има антиоксидантни свойства, които са важни за този процес. Детоксикацията на организма преминава основно през два органа – черен дроб и бъбреци. Поради естественото съдържание на аминокиселини, дрожди, ензими, пробиотици, витамини от група В и витамин С, комбуча подпомага работата на тези два органа, а оттам – и на детоксикацията на организма. Ако в комбучата имате и джинджифил, това със сигурност ще ви облекчи при гадене.
  • ВОДНО-СОЛЕВИ БАЛАНС – напитката е богата на витамини (от ферментацията ) и на минерали (от чаените листа). Това, както и фактът, че ги приемате с допълнително количество течности, със сигурност ще подобри водно-солевия баланс на организма ви.
  • ПОДОБРЯВА ХРАНОСМИЛАНЕТО – при дехидратацията от алкохола сте загубили ценни вещества. Чрез ензимите в комбуча ще се подобри храносмилането, а така по-бързо ще възстановите нивата им. Освен това, токсикирайки се, сте затруднили доста работата на добрите бактерии в стомаха. Комбуча има повече щамове млечнокисели бактерии от киселото мляко и ще помогне и тук. Новата порция от полезни вещества, които ще се извлекат максимално от добре функциониращ стомах, ще ви даде силата и енергията, от които имате нужда след тежка вечер.

Е, знаейки всичко това, се надявам да съм ви дал достатъчно аргументи да държите винаги комбуча в хладилника си, както и да посещавате заведения, в които се сервира напитката, за да я консумирате с удоволствие по време на партито.

Така консумирана, освен, че ще ви спаси от махмурлук, комбуча ще ви помогне по-дълго да се наслаждавате на приятната компания на вашите приятели!

Споделете вашите реални истории, ако комбуча е неизменна част от вашето парти!

error: Защитено съдържание!