fbpx

Комбуча се грижи за кожата ви!

В сайта ТУК може да прочетете материал за комбуча и здравословните ползи от консумацията на напитката. В най-голяма степен комбуча подпомага здравето на червата и стомашно-чревния тракт. Причина за нейната ефективност в тази насока са наличните в комбуча млечнокисели бактерии и ензими. Консервантите в съвременните храни до голяма степен потискат развитието на пробиотичните популации, а употребата на антибиотици даже ги убива.

Вероятно знаете, а може би сега ще научите, но кожата, като най-големия по площ орган в човешкото тяло, до голяма степен е отражение на правилната работа на стомаха ви. Правилното храносмилане и качествената храна са основен фактор за красива и сияйна кожа. Ето как комбуча ще помогне за това:

Пийте комбуча!

Чрез приема на комбуча си набавяте пробиотици, дрожди, ензими, основни киселини и антиоксиданти. Всички те са важни за регенерацията и правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция, а оттам и на органи, които се контролират от тях. Стомашно-чревният тракт, бъбреците и черният дроб подобряват работата си, което неминуемо се отразява на преработването и усвояването на храната и на изхвърлянето на вредните и непотребни за организма вещества, наречени токсини. По-малко токсини – по-красива кожа!

Комбуча – добре! Но каква?

Не разчитайте само на това, че на етикета на напитката, която купувате от магазина, пише „комбуча“. Внимавайте да е чиста напитка, без консерванти, подобрители и изкуствени овкусители. Не съм фен на залитането по бионапитките, но ако една комбуча е приготвена със съставки с чисти „досиета“, няма как да не е добра за консумация. Важно е след ферментацията да не е пастьоризирана.

Почиствайте лицето си с комбуча!

Ползвайте комбуча като тоник за лице. В началото много внимателно, като следите реакцията на кожата си. Може да го направите чрез напръскване или навлажнен тампон. Комбуча е пълна с активни съставки и ще трябва малко време на кожата ви да свикне.

Комбуча е много ефективна в борбата с акнето, но трябва да ползвате такава с минимум захари, защото захарта дразни кожата.

Гъбата като маска за лице!

Ако си правите комбуча вкъщи, знаете, че в процеса се образуват нови SCOBY. Наричат ги „бебета гъби“. Някои ги подаряват, други ги ползват за производството на нови напитки. Ето и още едно приложение – сложете си я на лицето. Има почистващ ефект, но бъдете особено внимателни. Не трябва да я държите върху кожата повече от 10 минути. Ефектът е невероятен, но чувството е странно. Лично аз препоръчвам хора с чувствителна кожа да пробват преди това ефекта върху малък участък кожа на меките тъкани (например върху вътрешната свивка на лакътя).

В интернет има много информация как да си направите различни козметични средства с комбуча. Надявам се да ви е интересно и ще се радвам да споделите лично мнение за вашия опит.

error: Защитено съдържание!