fbpx

Как да съхранявам вече готовата комбуча?

Често ми задават този въпрос. Отговорът е, че може да съхранявате комбуча в РЕТ или стъклени бутилки без значение на обема им, но само ако ги държите в хладилник!

Имах собствено промишлено производство на комбуча, но продължих да си я правя и у дома. Не спирах да експериментирам в домашни условия и да тествам резултатите във фокус група- съпруга, син, съседи.

В момента, също си правя комбуча у дома, в 20 л. галон. Овкусявам я с различни сиропи или билкови екстракти, собствено производство. На снимката можете да видите как съхранявам любимата ми комбуча с джинджифил, карамфил и люта чушка в 10л. туба от минерална вода. Уникална напитка с много силен дижестивен и антипаразитен ефект. Пия по 1 чаша преди хранене и стомахът ми се чувства страхотно. Дори след преяждане нямам киселини или тежест.

Важно е да запомните, че бутилките които не са подсилени, РЕТ или стъклени, трябва задължително да ги съхранявате в хладилник. Такива са бутилките от минерална вода и сокове. Ако са предвидени да са за газирани напитки /РЕТ или стъклени/ може да издържат силното налягане, което се образува при вторична ферментация, но все пак, не се предоверявайте особено що се касае до стъклените бутилки. В домашни условия не може да се контролира естествената газировка и съответно може да се получи бомбаж на бутилката. Ако тапата не издържи, ефекта ще се ограничи само до пребоядисване на стените. Ако обаче тапата се окаже по-силна, може да се стигне до пръсване на бутилката, което е доста опасно, особено когато е стъклена.

При промишлено производство има начин как да се следи нивото на СО2 през целия процес на вторична ферментация и да се предотврати покачването на газировката над определените, безопасни нива.

Споделете, вие как контролирате газировката! Как обичате вашата комбуча? По-газирана или по-нежна?

error: Защитено съдържание!