fbpx

Отслабва ли се от комбуча?

Отговорът е ясен и категоричен – да!

Защо твърдя това? Да погледнем какво съдържа комбуча.

Тази чудесна напитка е естествено богата на ензими, млечнокисели бактерии, дрожди, органични киселини, витамини от група B и още много други полезни активни вещества. Тъй като тук говорим за това възможно ли е да отслабнете чрез консумирането на комбуча, ще обърнем внимание само на първите 4 групи.

Ензими – едва ли е нужно да обяснявам каква работа вършат ензимите за преработването на храната. Всички знаят, че ензимите имат основна заслуга за това. Ензимите се съдържат в живата храна, т.е. храната, която не е обработена термично. За съжаление съвременният начин на хранене не включва много такава храна. Обикновено се храним с печени, варени или пържени храни, които са вкусни, но не и богати на ензими.

Как тогава тялото ни ще преработва тази храна?

Млечнокиселите бактерии са част от микрофлората на стомаха и червата. Ако популациите им не са в количество и видове за нормалното здраво тяло, то се получават редица смущения. Затова се препоръчва консумацията  на кисели млека, сирена и кефир, но понякога това е невъзможно, тъй като тези продукти съдържат лактоза. Приемайки комбуча, вие си набавяте голямо разнообразие на млечнокисели бактерии, при това без да се подлагате на рисковете от алергена лактоза. Знаете ли, че в комбуча има по-голямо разнообразие на млечнокисели бактерии, отколкото в натуралното кисело мляко? Комбуча е една от малкото алтернативи за хората с непоносимост към лактоза, а също и за вегетарианците, които имат нужда да си набавят тези важни бактерии.

Дрожди (квасни гъбички) – подобряват преработката на храната чрез ферментация. Те ни съпътстват откакто свят светува. Без тях нямаше да има хляб, бира, вино и други ферментирали продукти. Има хора, които са алергични към дрождите и трябва да се пазят от храни и напитки, които ги съдържат, но като цяло те са безкрайно важни и полезни за метаболизма.

Органични киселини – няма да се спирам подробно на тях, защото всяка втора диета е свързана с прием на ябълков или друг оцет. Има хиляди статии, които обясняват каква е връзката им с редукцията на наднормено тегло. В комбуча естествено се съдържат повече от десет органични киселини.

И след този кратък обзор на причините комбуча да влияе върху килограмите, ще ви кажа, че в годините съм наблюдавал ефекта на напитката върху десетки познати и приятели, които се отърваха от излишните килограми. А най-хубавото е, че отслабването е бонус към всичко останало, което може да получите като здравословни ползи от тази невероятна напитка.

Ето я и „тайната“ рецепта как да започнете да се харесвате, като се видите в огледалото:

По 200-250 мл комбуча преди всяко хранене. Ако напитката е и с джинджифил, то ефектът ще е още по-добър.

Важно – комбуча не е вълшебна напитка! Ако не спрете да посещавате заведения за бързо хранене, да прекалявате със сладки и тестени изделия и да пиете силно подсладени газирани напитки не очаквайте чудеса до юлската отпуска. В дългосрочен план комбуча ще ви помогне. Какво чакате?

За посетителите на сайта ще е полезно да споделите вашата рецепта с комбуча за отслабване. Направете го!

error: Защитено съдържание!