fbpx

Сезонът на отпуските! Как да съхраним гъбата, докато се излежаваме на плажа?

Април е! Навън вали! Нооо лятото идва! Предстоят големи ваканции, пътувания и почивки под чадъра. Какво по-хубаво от това? Но, какво да правим с домашните си любимци? Котката ще я хранят съседите, рибките също. Кучето, може би ще дойде с нас. А гъбите комбуча? Все пак, благодарение на тях цяла година се наслаждаваме на любимата ни и благотворна напитка. Какво да ги правим?

За да сте спокойни, че когато се върнете от отпуск вашите SCOBY култури ще ви чакат в готовност и активно здраве можете да избирате между два подхода.

Първи вариант:

  1. Сварете нов чай, както сте го правили до сега.
  2. В съд с капак (стъклен буркан или пластмасов кухненски контейнер) поставете гъбите и ги покрийте добре със сварения, подсладен и ОХЛАДЕН чай.
  3. Затворете съда и сложете буркана в хладилника.

Това е начин да запазите гъбите в готовност за работа, за дълъг период от време. Обърнете внимание, че казвам в готовност. Поради ниската температура активността на гъбите намалява и ще им трябва малко време, след като решите отново да варите комбуча, за да се активизират. Това става като ги изкарате от охладената среда, заложите по обичайния начин за производство, но в по-малки количества стартерна течност. Дайте им 7-10 дена да се „събудят”, след което може да ги впрегнете в работа.

Втори вариант:

  1. Сложете всички гъби в един от съдовете, в който произвеждате комбуча. Сварете чай, охладен и подсладен го добавете. При този метод е много ВАЖНО да предвидите по-големи количества чай, защото нивото му ще намалява за периода, през който ви няма. Причината е, че се изпарява.
  2. Похлупвате съда с марля или каквото ползвате за покриване.
  3. Слагате го на обичайното място, където го държите.

Чрез този метод, при завръщането си ще имате активни култури и вече почти готов оцет. Докато вие сте си почивали, гъбите са ви направили оцет за салата за „Добре дошли”.

При промишлено производство гъбите се съхраняват по подобен начин, но има процедури по подхранване, които не са необходими да се спазват в домашни условия.

Ако знаете други начини за успешно съхраняване на SCOBY култури, ще се радваме да ги споделите с нас.

error: Защитено съдържание!