fbpx

Пазарът на оцет и какво общо има той с комбуча?

Нормалната продължителност на ферментацията на комбуча е от 7 до 14 дни.

През този период се получава балансът между наличието на остатъчни прости захари след работата на дрождите и количеството на органични киселини.

Процесът върви от сладък чай, сладко-кисел, кисело-сладък и достига до кисела напитка.

В този момент вече вместо приятна за консумация комбуча имате почти готов оцет.

Връщане назад има, но тук темата ни ще е оцетът.

Оставяте още 30 до 40 дни да престои и получавате натурален, перфектно балансиран и леко кисел оцет, в който оцетната киселина е около 3%.

Световният пазар на оцет през последните няколко години се разраства с едни завидни и постоянни темпове от около 6-7%.

Анализаторите считат, че това се дължи на няколко фактора:

  • Увеличен интерес към консумацията на ферментирали храни – за ферментация основно имаме нужда от качествен оцет. Културата на консумация на ферменти се повишава, възможните комбинации на такива храни и производството им – също. Ферментиралите храни са естествен доставчик на млечно-кисели бактерии, а нуждата от тях за здраве и тонус става все по-осъзната. Ферментиралите храни са единствен натурален източник на пробиотични бактерии за вегетарианците.
  • Нова ниша – натуралните оцети. Пазара на био, 100% натурални, фермерски и ръчно произведени оцети отвори още една ниша за оцета. Почти всички големи производители имат такива свои марки. Освен това изникнаха хиляди дребни производители, фокусирани върху производството на храни, ориентирани към почитателите на храни и напитки с „чисти досиета“.
  • Увеличаване на предлагането на овкусени оцети – стотици комбинации в малки шишенца с оцет в тях и с билки, плодове и подправки. Ненадминати аромати и възможности. Всеки може да си направи или закупи предпочитания от него вкус.

Ясно е, че пазарът на оцет се разраства и е много благодатен, защото приема с охота всеки вкус, разфасовка и лична история.

Производителите на комбуча задължително предлагат и оцет.

Хубавото е, че преди няколко години промениха регламента и оцетът няма срок на годност. Логично – колкото повече отлежава – толкова по-кисел става!

Така че не се притеснявайте да си направите комбуча оцет, който е чудесен за овкусяване на салати и направа на деликатни маринати.

Може да го ползвате в чист вариант или предварително овкусен с клонче билка или друга подправка.

Ако пък след няколко опита да си направите комбуча се окаже, че имате повечко оцет , то не се притеснявайте. Може да го ползвате като естествен почистващ продукт за подове, плотове, мивки, петна и други.

Поради сравнително по-слабата киселинност на оцета от комбуча не препоръчвам да се правят ферментирали зеленчуци и плодове и с него (туршии).

Направете си комбуча оцет у дома и ще откриете разликата в овкусяването с обикновените винени и ябълкови оцети.

Оцетът от комбуча съдържа много повече киселини и щамове спрямо традиционните два варианта, което го прави и много по-полезен.

Има десетки рецепти за отслабване с ябълков оцет.

Заменете го с комбуча оцет и ще увеличите ефективността на този природен редуктор на теглото.

Може да ползвате рецептата за производство, като удължите процеса до 2 месеца.

Пишете ми какви са кулинарните резултати или ми изпратете някоя ваша рецепта за дресинг.

error: Защитено съдържание!