Комбуча в България
Спомням си в първите години на демокрацията. Лелите в квартала си разменяха тайнствена гъба в буркани.
Варяха чайове и пиеха една газирана кисела напитка.
Чудехме им се, но тогава не обръщахме много внимание на техните здравословни хобита, които така и си отшумяха за 2-3 години.
Двайсет години по-късно разбрах, че са си разменяли гъба комбуча, но я наричаха чаена гъба.
Горе-долу по това време (2012 г.), на рафта на един „Плод и зеленчук“ в
кв. Павлово в гр. София, гордо (и учудено) застана първата бутилка комбуча.
В началото бяха три вида в PET разфасовки по 500 мл., като постепенно се появяваха и нови вкусове.
Може би година по-късно се появи и разфасовка от 330 мл., която бе предназначена за ХОРЕКА и петролния пазар.
Комбуча на пазара в България
В момента, на пазара в България може да се закупят 8 вида
конвенционална комбуча в разфасовка 500 мл. и 330 мл., както и 3 вида био комбуча в разфасовка 330 мл.
А развитието на комбуча тепърва предстои!